Déjà-Vu

Déjà-Vu

Déjà-VuEen déjà-vu. Iedereen heeft het ooit wel eens in zijn leven ervaren. Er gebeurd iets en je beseft je op dat moment dat je dit al eens eerder mee hebt gemaakt. Letterlijk uit het Frans vertaald: reeds gezien.

Gisteren had ik het weer. Vroeger heb ik het al vaak gehad en gisteren ervaarde ik het, wonder boven wonder, de hele dag door! Dingen die gebeurde, gedachtes die ik kreeg door wat ik zag. Heel apart en moeilijk uit te leggen. Zo zat ik achter de computer naar een serie te kijken en dacht, huh dat heb ik al eens gezien, maar de rest van de aflevering kwam mij niet bekend voor. Ook heb ik dit niet in een voorstukje gezien. Raar. Op de sportschool precies hetzelfde. De hele dag ging het zo door. Ik denk dat ik wel een stuk of 8 à 9 déjà-vu’s mee heb gemaakt. Zelfs toen ik gisteravond naar Familie Kruys lag te kijken! Het vreemde is dat het soms maar 1 of 2 seconden zijn, maar de gedachten die in mijn hoofd daar uit voort komen zijn zo bekend, maar waarvan?

Soms heb ik van die nachten dat ik heb geslapen en als ik wakker word ik weet dat er weer van alles is gebeurd die nacht! Ik heb een hoop meegemaakt, maar kan mij absoluut niet herinneren wat dat nou was. Gisteren had ik dus telkens zo een herkenningsmoment, waarbij ik voor het eerst zoiets had dat ik dat volgens mij in mijn dromen eerder mee heb gemaakt.

Als je het begrip déjà vu googled zie je vele verklaringen. Een neurologische verklaring kan zijn dat je even ‘kortsluiting’ in je hersenen hebt gehad. Een tweede neurologische verklaring is dat een déjà-vu berust op een misinterpretatie of een stoornis in de hersenen zelf. Ohoh, als ik die doctoren moet geloven ben ik gek aan het worden :D. Een alternatieve verklaring is dat je dingen waarneemt in je droom die vervolgeng daadwerkelijk plaatsvindt. Nog alternatieve verklaringen zijn dat déjà-vu beelden een teken zijn uit een andere wereld, een herinnering uit een eerder bestaan of een uittreding uit je lichaam (ESP). ESP staat voor extrasensory perception, ook wel paragnosie genoemd in het Nederlands. Hieronder wordt telepathie, helderziendheid en helderhorendheid onder verstaan. Hmmm….. daar kan ik wel wat mee!

Ik hou het dus op iets wat in mijn dromen eerder naar voren is gekomen en herkend wordt op het moment zelf. Een kijkje in de toekomst, die je niet bewust onthoud. Interessant….

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *