Geluk

Geluk

Geluk

 

Geluk is een emotie. Je kunt geluk hebben, gelukkig zijn, het geluk kan je toelachen, maar hoe kom je tot dat punt dat je 100% geluk kan ervaren en hoe voelt dat?

 

Een moment

Een van mijn gelukkigste momenten was het moment dat ik wakker werd en sinds 2 jaar weer voelde dat ik energie had voor de dag! Eindelijk! Ik werd wakker en kon zo mijn bed uitspringen, zonder het gevoel te hebben dat ik mij net zo goed weer om kon draaien en nog een hele dag door kon slapen. Op dat moment had ik het gevoel: ‘Yes! Ik ben er weer! Ik ben weer mezelf.’.

 

Open je hart

Geluk is helaas niet 24/7 te ervaren. Mark Nepo heeft daar een mooi voorbeeld van gegeven tijdens het Happinez Festival. Vergelijk jouw leven met de zee. De bovenkant van de zee beweegt en kan onrustig zijn. Maar ondanks dat het daar boven een drukke boel kan zijn is de onderkant van de zee, het rustige stuk, nog steeds de zee en is de zee dus 1 groot geheel. Die bovenkant kun je vergelijken met je hoofd. In je hoofd gebeurt er van alles. Allerlei gedachten passeren de hele dag de revu en het is lastig om in die drukte, rust te vinden in je hoofd. Maar er komt een moment dat je tot rust komt (bijvoorbeeld in slaap valt) en de drukte van de bovenkant van de zee overgaat in de rust onderin. Die onderkant van de zee kun je vergelijken met je gevoel, je ziel, je gelukspunt. Het liefst leven wij ons hele leven in die rust en voelen wij ons gelukkig, maar dat is onmogelijk. Mark zei heel leuk: ‘Als je jouw hele leven op de bodem van de zee leeft, dan verdrink je!’. Mooi bedacht!

Op het moment dat ons iets ergs overkomt zijn wij verdrietig. Ons hart is gebroken en die willen zij zo mogelijk weer plakken. Barsten wij in tranen uit? Dan wil de omgeving er voor zorgen dat je je snel weer beter voelt, door een omhelzing, een aai over je hoofd etc. Maar het is juist de bedoeling om je hart open te laten staan, even flink in het verdriet te zitten en weer door te gaan met je leven. Je leert er van en wordt er sterker van!

Mark had nog een leuk voorbeeld over een kuikentje. Een kuikentje groeit in een ei en voor deze groei is net genoeg voeding en lucht aanwezig. Het kuikentje groeit en groeit en komt steeds krapper te zitten. Beeld je in dat jij in dat ei zit en het enige wat je weet is dat je kunt eten, je groeit en je voelt je steeds meer opgesloten in je eigen omgeving. Het einde is nabij, denkt het kuikentje. Het groeit en groeit en op een gegeven moment moet hij het ei wel breken, want het kan niet anders. ‘Ik ga dood’, denkt het kuikentje, maar wat hij niet weet is dat het leven dan pas begint! Soms moet je voor je gevoel tot het einde komen om weer verder te kunnen met je leven en dat geluk te ervaren!

 

Geluk is Dom!

Dit is een uitspraak van Patrick van Hees. Tijdens het Happinez Festival vertelde Patrick ons dat hij 5 jaar bezig is geweest om het antwoord op de vraag: Wat is geluk? te vinden. Het antwoord is simpel. Geluk is dom!

Doen
Oplaadpunten
Mensen

Door simpelweg dingen te doen kun je het geluk ervaren, maar wees voorbereid. Als je alleen maar doorgaat en doorgaat dan wordt het steeds moeilijker om het geluk te blijven ervaren. Zorg er voor dat je jezelf op tijd oplaad. Het beste oplaadpunt is slapen, maar helaas met slapen alleen red je het niet. Zorg goed voor jezelf, door wat ‘ME’ momenten in te plannen. Ga naar de sauna, winkelen, koken, lees een boek, kijk een film, ga sporten etc. Even tijd voor jezelf om weer op te laden! De letter ‘m’ staat voor mensen. Door de mensen om je heen ervaar je ook geluk! Denk aan die momenten met je familie en vrienden waar je ineens een geluksmoment kunt ervaren! Laatst reed ik ergens en ik stopte om een ouderen meneer over te laten steken. Iets waarvan ik dacht, die meneer loopt niet meer erg snel en het helpt hem om sneller weer te kunnen zitten en uit te rusten. De reactie die ik ontving maakte mij voor dat moment super gelukkig. Hij stak over en stak beide duimen op naar mij en begon te klappen. Prachtig! En dat alles door even af te remmen en hem voor te laten gaan!

Patrick gaf ook nog een andere mooie afkorting mee, namelijk MESSH. Deze staat voor: make eye contact, smile, say hello. 

 

Waar word jij gelukkig van?

Heb jij helder voor jezelf waar je gelukkig van wordt? Ik kan zo een hele waslijst opnoemen, maar het is goed om in te zien voor jezelf waar jij geluk door kan ervaren. Heb je tips nodig? Hier even een paar van mijn geluksmomenten op een rij:

  • Luisteren naar muziek.
  • Tijd spenderen met mijn neefjes en genieten van hun groei en de dingen die zij doen.
  • Tijd spenderen met vrienden. Zelf zijn mijn echte vrienden op 1 hand te tellen, maar jeetje, wat ben ik gezegend met deze mensen om mij heen!
  • Ik ervaar geluk op het moment dat ik mag werken als medium en contact maak met de spirituele wereld.
  • Als ik vliegtuigen aan het spotten ben en er vliegt een mega groot vliegtuig laag over mij heen *vlinders*.
  • Het moment dat ik een compliment krijg van iemand over mijn blog en de blik in hun ogen daarbij mag zien! #heerlijk #daardoejehetvoor.
  • Van de week kreeg ik van een van mijn vriendinnetjes een hele lieve quote toegestuurd met daarbij de tekst ‘Voor mijn liefste vriendinnetje!’ (met een kus smiley). Dit gaf mij even het geluksgevoel en een hele grote glimlach op mijn gezicht!
  • Tijdens het sporten en erna.
  • Als ik iets eet of drink wat ik heerlijk vind.
  • Het moment dat ik wakker word en voel dat ik genoeg energie voor de dag heb!

 

Tips

Een handige tip van Patrick van Hees is: plan eerst je oplaadpunten in je agenda en plan de rest er omheen! Een hele goede tip die ik zeker aan het gebruiken ben! De andere tip heb ik je net verteld en dat was het berichtje wat ik van mijn vriendinnetje kreeg. Hij geeft aan: stuur elke dag even een leuk berichtje naar iemand zonder dat je er iets voor terug vraagt. En ik spreek uit ervaring, dat zorgt voor een glimlach op iemands gezicht!

Een eigen tip die ik je graag mee wil geven is: probeer elke dag minimaal 5 tot 10 minuten te mediteren en je hoofd leeg te krijgen. Dit is zeker niet de makkelijkste opgave, want de boodschappenlijstjes en gedachtes vliegen door je hoofd, maar door elke dag even 5 tot 10 minuten (want wees eerlijk, die hebben we allemaal wel toch?) in rust te gaan zitten, kom je even uit die drukke storm in je hoofd en zak je voor een moment naar de bodem van de zee!

 

Vond je het leuk om te lezen? Zou je het dan voor mij willen liken en delen, zodat jouw vrienden hier ook van op de hoogte raken? Super bedankt alvast!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *