Het onderzoeken van mijn gedachten

Het onderzoeken van mijn gedachten

Gedachten
Gedachten, ze vliegen de hele dag door je hoofd en je hebt er geen controle over. Tenminste dat denk je! Ironisch hè! Je denkt dat je geen controle hebt over je denken. En eigenlijk denk je daar verkeerd. Als je wilt kun je overal controle over hebben, dus ook over je gedachten. Nou is het lastig om over al je gedachten controle te hebben, want ze komen en gaan, soms zo snel dat je eigenlijk niet in de gaten hebt dat je ergens aan denkt. En ook dat is weer een gedachten. Het blijft maar spoken in ons hoofd! Vermoeiend! (Ook weer een gedachten.)

Waar het om gaat is, hoe ga je met die gedachten om? Laat jij je eigen gedachten je leven beïnvloeden? Denk bijvoorbeeld aan: ‘Ik ben niet goed genoeg’, ‘Ik ben te dik of juist te dun’, ‘Als ik nou die baan heb en dat leven, dan ben ik gelukkig’, en zo kunnen we een heel boek schrijven over gedachten. Boeiend.

Gedachten kunnen positief en negatief zijn. De negatieve zijn zojuist benoemd, maar uiteraard zijn er ook een hoop positieve gedachten, zoals: ‘Yes, de zon schijnt’, ‘Wat ben ik toch verliefd’, ‘Goh mam, wat heb je weer lekker gekookt’, en ga zo maar door.

 

Een overwinning

Onbewust spoken ze de hele dag door ons hoofd. Ik probeer mij er al enige tijd bewust van te maken en negatieve gedachten om te buigen naar positieve. En dan voornamelijk over mijn uiterlijk. Als sinds kleins af aan ben ik wat meer gevuld dan de ‘normale’ mens (maar ja, wat is normaal?). Het valt mij op dat ik als ik in de spiegel kijk vaak bezig ben met mijn negatieve gedachten en ik weet dat die mij niet verder gaan helpen! Daarom heb ik besloten dat als ik mij bewust ben van een negatieve gedachten, ik deze ombuig naar een positieve. Deze tip is laatst ook al naar voren gekomen bij het geïnspireerd geschreven stukje ‘Liefde’. Vol trots kan ik jullie mededelen dat ik afgelopen week een moment van 3 seconden heb gehad dat ik in de spiegel keek en oprecht dacht: ‘Wow, je bent prachtig!’. De tranen welden in mij op en na die 3 seconden kwam direct weer die negatieve gedachten van ‘Oh god kijk dit en dit nou, dat ziet er echt niet uit!’. Direct oordeelde ik weer over mijzelf, jeetje ik kan het dus niet langer volhouden dan 3 seconden! En die gedachten boog ik om naar: ‘Na al die jaren negatief te hebben gedacht over jezelf, kon je nu 3 seconden naar jezelf in de spiegel kijken en de liefde ervaren, prachtig! Die 3 seconden zijn een mooi begin, want lopen leerde je ook niet in 3 seconden, toch?’. Mijn positieve ik heeft helemaal gelijk! Wat een vooruitgang! Op naar de 5 seconden!

 

Een hele wijze les

Ik heb nog een mooi voorbeeld. Recentelijk heb ik het contact met iemand verbroken die ik de afgelopen 4 maanden bijna elke dag sprak! Nou ja, sprak, via Whatsapp. Zoals jullie weten ben ik aan het daten en deze persoon heb ik na 4 maanden nog steeds niet mogen ontmoeten. Telkens als we een date gepland hadden ging het niet door (door bepaalde omstandigheden). In die 4 maanden ontwikkelde ik een bepaal gevoel, althans, dat dacht ik. Ik dacht dat dát mijn gevoel was, maar gisteravond besefte ik mij dat dit niet mijn gevoel was. Het gevoel dat ik dacht te hebben was mijn ego die alles zo mooi voor zich zag en mij onwijs in de maling heeft genomen! Nou ja, ik liet me in de maling nemen om deze les te leren! Lastig hè, ik was er van overtuigd dat ik mijn gevoel volgde, maar het was mijn ego! Hij leek namelijk zo perfect (voor mij dan). Leuke jongen om te zien, goede baan, leuke persoonlijkheid, kon koken, hield van prachtige muziek, had zijn hele leven voor elkaar alleen miste er nog 1 ding in zijn leven: een vriendin (ik dus, zei mijn ego!). Het perfecte plaatje! Diep van binnen vertelde mijn gevoel mij al steeds dat het niet klopte en niet goed was.  Het was toch wel apart dat hij steeds afzegde en niet echt de moeite nam om een nieuwe afspraak te maken. Eigenlijk zei mijn gevoel: ‘Zo iemand wil je toch niet? Je wilt toch iemand die 100% voor je gaat?’. Mijn ego bleef mij dus voorhouden, ja maar dat zijn de omstandigheden en hij is zo perfect! Onze communicatie liep de laatste tijd al steeds moeilijker en mijn gevoel gaf eigenlijk aan dat dát al een teken was, maar nee hoor, daar was mijn ego weer: ‘Jullie moeten elkaar gewoon zien en dan komt het helemaal goed. Hij is zo perfect! Zonde als jullie elkaar niet ontmoeten’ Terwijl mijn gevoel zei: ‘Laat je niet zo behandelen! Je kunt niet eens jezelf zijn in een app gesprek, laar staan in real life!’. Niet dus! Apart dat je in zo een situatie dus je gevoel en je ego zo sterk door elkaar heen haalt! Terwijl ik juist altijd goed weet wat mijn gevoel is. Zo ben ik namelijk met iemand aan het daten waarbij het contact juist heel leuk is! Het loopt allemaal lekker makkelijk, ik kan om hem lachen, hij laat mij in mijn waarde en het voelt goed! Geen ego die mij in de maling neemt, dit is mijn gevoel. En ik zie het allemaal glashelder nu! Waar dit naartoe gaat? Geen idee, maar dat ik er blij van wordt en het me een goed gevoel geeft is een ding wat vast staat! We zien allemaal wel hoe het loopt!

 

Laat het los

Dan nog een laatste voorbeeld, welke ik zojuist meemaakte. Ik ben de laatste tijd heel erg mijn eigen gedachten aan het onderzoeken en net in de auto ook weer. Ik moest naar de chiropractor en had een andere chiropractor, omdat er iets mis was gegaan met het maken van de afspraak. Eerst zijn mijn spieren weer even lekker losgemaakt en ben ik gekraakt (zo lekker!). Ik voelde een bobbel in mijn arm en vroeg aan hem of hij er even naar wilde kijken. Blijkt het een vetbobbel te zijn. Ohh gelukkig, ik hoef me er dus geen zorgen over te maken. Waarop hij zegt: ‘Nee, als je wilt dat die weg gaat, zou je kunnen gaan eten als een konijn.’. Ik begin te lachen, want ik vertel hem dat dát absoluut niet mijn lifestyle is! Dat snapte hij, maar zei toch nog even ‘Maar 12 weekjes even streng en gezond zijn, zou wel goed voor je zijn.’. Hoppa, daar was mijn woede. Hoe durft hij dat te zeggen! Waarop ik direct bedenk (negatief ombuigen naar positief), nee nee, ik laat me niet van mijn stuk brengen, ik ben net zo goed bezig met mijn zelfacceptatie en probeer een gezondere leefstijl aan te houden, maar lijnen, daar doe ik niet meer aan, want dat is niet de oplossing voor mij! Maar ik ga mij daar niet verdedigen dus bedenk mij: ‘Ik blijf bij mijzelf, hij mag zeggen wat hij wilt, maar ik blijf de liefde in gedachten houden en het haatgevoel laat ik los!’. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want in de auto ben ik er in mijn hoofd nog steeds mee bezig. De woede komt terug, want ja hallo, ik werd toch echt wel even aangevallen en oude herinneringen worden opgerakeld. Op dat moment denk ik weer, waar ben je nou mee bezig. Hij mag zeggen en vinden wat hij wilt en jij ook! Er is geen waarheid en het is zeker niet nodig om hier boos over te worden. Bij mij wordt namelijk direct weer het stukje van vroeger opgerakeld en dat is wat mij boos maakt, niet eens zijn opmerking. Ik bepaal voor hem hoe hij het bedoelt, maar misschien bedoelt hij het helemaal niet zo en maak ik er een groot drama van in mijn hoofd. Die konijnen opmerking was meer grappig bedoelt en misschien bedoelde hij de opmerking erna wel als ‘Het zou goed voor je zijn, maar verder oordeel ik niet over je.’, maar ik maak er direct mijn eigen verhaal van. Boeiend he? Mijn gedachten (mijn ego) vult het allemaal al direct in, terwijl het helemaal niet zo hoeft te zijn. Ondanks dat het nog een klein beetje aan mij vreet (zal het dat vetbobbeltje in mijn arm opeten? :P), probeer ik het los te laten en er op een wijze manier naar te kijken, namelijk vanuit liefde. Bepaal niet voor een ander hoe hij/zij iets bedoelt en blijf altijd bij jezelf, je eigen gevoel, je eigen liefde!


Conclusie

Probeer je niet te veel te laten leiden door je negatieve gedachten. Bekijk de wereld positief en je zult merken dat dit je een veel beter gevoel geeft! Wil je dingen bereiken? Zend dit uit, blijf er aan denken en bedenk dat je dit al hebt bereikt of bezit en ga niet denken: ‘Oh ik zou zo graag dit en dat, maar nee dat gaat mij nooit lukken.’. ONZIN! Ook jij kunt bereiken wat je wilt! Blijf geloven in jezelf, wees je bewust van de gedachten en straal!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *