Meditatie

Meditatie

Mediteren, een onderwerp dat als je dat aanhaalt, je vaak raar aangekeken wordt. Veel mensen hebben een zweverig beeld bij mediteren. Ook ik had dit een paar jaar geleden, totdat ik las wat voor voordelen het je kan geven en wat het met je doet.

 

Waarom mediteer je?

Als ik naar mijzelf kijk, dan mediteer ik voor verschillende doeleinden. Het eerste is toch wel de rust in mijn hoofd te krijgen. Ik ben een creatieve chick en de ideeën blijven door mijn hoofd schieten. Daarnaast ben ik natuurlijk gewoon mens en denken mensen de hele dag door. Wist je dat wij rond de 50.000 gedachtes per dag hebben? Dat zijn er veel! Hoe fijn zo het zijn om daar wat meer rust in te krijgen?

In mijn optiek zijn er verschillende vormen van mediteren. Ik mediteer dus om de rust in mijn hoofd terug te vinden, waardoor ik gedurende de dag helderder en meer gefocust ben. Als ik die rust eenmaal heb gevonden ga ik met mijn gedachten naar binnen. Ik focus mij op mijn ziel, waardoor ik uit mijn hoofd ga en in mijn gevoel. Zo leer ik wie ik werkelijk ben goed kennen. Want ik ben mijn gedachten niet, ik ben mijn ziel, mijn gevoel.

 

Hoe mediteer je?

Vroeger kreeg ik bij mediteren direct een beeld voor me van een buddha die zit in kleermakerszit. Zelf vind ik dat ook de fijnste manier om te mediteren. Waarom? Je zit rechtop, waardoor je niet snel in slaap valt. Door je rug recht te houden werk je ook direct aan je houding, twee vliegen in 1 klap dus!

Uiteraard kun je ook gewoon op een stoel zitten of gaan liggen. Het gevaar van liggen is dat je op een gegeven moment zo goed ontspant, dat je in slaap valt. Maar als je juist problemen hebt om in slaap te komen is het zeker handig om in bed te gaan mediteren ;).

Oke, je zit of ligt dus. Wat dan? Dit is per persoon verschillend. De een houd ervan om een muziekje op te zetten en de ander wil liever helemaal geen geluid horen. Kies wat voor jou fijner voelt.

 

Hoelang moet je mediteren?

Als je begint met 5 minuten per dag, dan ben je al een heel eind! Deze 5 minuten kun je steeds verder uitbreiden. Zet hiervoor een timer! Zo hoef je je namelijk niet druk te maken of de 5 minuten al voorbij zijn (weer een gedachten). Sluit je ogen en dan komt het aller moeilijkste. Niet denken!! Haha nee hoor grapje. Mediteren doe je namelijk om de rust in je hoofd te krijgen. Rust ga je niet krijgen als je tijdens je meditatie niet meer wilt denken. Rust ga je krijgen als je jouw gedachten onder controle kunt krijgen.

Hoe doe je dat? Focus je op je ademhaling! Adem in…. Adem uit. Blijf je focussen op je inademing en je uitademing. Waarschijnlijk komt er na een paar ademhalingen weer een gedachte voorbij: ‘Ik moet nog boodschappen doen’, ‘Wat zullen we eten vanavond?’, ‘Ik moet nog wassen’, ‘Oh en niet vergeten Marietje te bellen!’. Heel normaal, want dit zijn de dagelijkse dingen die door je hoofd gaan! Maar als je je daar bewust van bent, zeg dan tegen jezelf: ‘En nu weer focussen op mijn ademhaling!’. Dit hou je dus 5 minuten vol en na die 5 minuten gaat de wekker af.

Er is geen moeten in mediteren, dus maakt de tijd ook niet uit. Dit voel je zelf aan! Om te beginnen is 5 minuten goed en dit kun je uitbreiden. De ene keer wil je 10 minuten mediteren en de andere keer 30 minuten of zelfs 60 minuten! Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

 

Hoelang moet je mediteren voordat het effect heeft?

Bij mij werkt het dezelfde dag al! Ik word er rustiger van, slaap beter en ben veel meer gefocust! Maar er zijn ook weleens meditaties dat ik nog veel te veel afdwaal en die gedachten maar moeilijk onder controle krijg. Ik heb dan het gevoel dat het een nutteloze meditatie was, maar eigenlijk is dat niet het geval. Je hebt even de tijd te nemen om te ontspannen en daar is niets nutteloos aan!

 

MEDITEREN KUN JE LEREN

Vaak hoor ik mensen zeggen, ik wil dat ook wel doen, maar weet niet hoe. Of ze zeggen dat ze het niet volhouden, terwijl ze stiekem merken er wel baat bij hebben. Voor al die mensen heb ik de cursus ‘Mediteren kun je leren’ in het leven geroepen!

In 4 lessen, die ik online in groepsverband geef, leer ik je mediteren op verschillende manieren! Elke les heeft zijn eigen thema, zodat je ook nog wat meer verdieping krijgt! Lekker vanuit je luie stoel op een nuchtere manier leren mediteren, waardoor je de rust en balans in je leven terug kunt krijgen! Fijn toch? Voor meer informatie klik je op de link: mediteren kun je leren.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Chat openen
1
Kan ik je ergens mee helpen?
Hi😁! Wat leuk dat je op mijn website een kijkje neemt! Mocht je vragen hebben of een afspraak in willen plannen, dan kun je een whatsapp gesprek met mij starten en kom ik zo snel mogelijk bij je terug! Liefs, Raphaëlle