Spijt

Spijt

SpijtSpijt, een begrip met een dubbele agenda. Iets wat we allemaal kennen, maar eigenlijk niet zouden moeten ervaren. Waarom zou je ergens spijt van hebben?

Als ik het woord spijt opzoek in een woordenboek (de digitale wel eens waar, Google genaamd) kom ik op websites die het begrip als volgende verwoorden: verdriet, berouw, zelfverwijt, wroeging, het gevoel dat je iets niet had moeten doen. Allemaal negatieve energie dat naar boven komt, terwijl je er niks meer aan kunt veranderen. De laatste beschrijving zegt het al, het GEVOEL hebben dat je iets niet had moeten doen. Op het moment dat je iets besluit, geeft je gevoel eigenlijk al aan dat je het beter niet had kunnen doen. Uiteindelijk heb je spijt en denk je: “Had ik nou maar naar mijn gevoel geluisterd”. De keuze was er….

Het mooie is, is dat je het niet meer terug kunt draaien. Het heeft plaatsgevonden in het verleden en er valt niks meer aan te veranderen. Dus wat doe je dan? Neem even de tijd om terug te kijken naar het moment dat je de beslissing nam. Waarom heb je deze beslissing genomen? Wat heeft je ertoe gedreven en hoe kan het toch dat je er nu een negatief gevoel aan over houdt? Zet alles even op een rijtje en onthoudt, de volgende keer luister je naar mijn gevoel!

Een wijs iemand leerde mij het volgende. Twijfel je over iets? Loop dan even rond met het gevoel dat je voor keuze A kiest. Soms kunnen dit een paar dagen zijn en soms is het een moment. Wat voor gevoel geeft dat je? Daarna loop je rond met het gevoel dat je voor keuze B kiest. Wat voel je hier en welke optie voelt beter? Kies voor de optie die jou het beste gevoel geeft!

Tuurlijk, ook ik heb spijt gehad van dingen die ik in mijn leven heb gedaan. Het mooie van de verandering waar ik nu in zit, is dat ik steeds meer mijn gevoel ga volgen in plaats van dat gekke aapje in mijn hoofd (ook wel ego genoemd). Ik zie het als het volgende. Spijt is iets negatiefs. Op het moment dat je spijt hebt van iets, haal je je ziel, je gevoel naar beneden en geef je jezelf straf voor iets wat je hebt gedaan. Dit kost je niet alleen maar energie, maar het is ook nog eens negatieve! Hoe fijn zou het daarom zijn om altijd je gevoel te volgen? Zo maak je nooit (voor jou) de verkeerde keuze en is spijt verleden tijd!