Sport

Sport

SportSport, een activiteit waar ik vroeger een hekel aan had. Gymen? Blèh! Ik vond het helemaal niks. Gelukkig kwam ik er later achter dat het met mijn ogen te maken had. Met mijn linkeroog zie ik niet zoveel, vandaar dat het inschatten soms was moeilijk was en ik er een afkeer tegen kreeg.

Tegenwoordig is het een ander verhaal. Ik ben er gek op! Tijdens mijn middelbare school tijd was het toch best stoer als je na school ging fitnessen. Tegenwoordig zie ik allerlei work-out filmpjes op Instagram voorbij komen. Iedereen die even wil laten zien goed bezig te zijn met zijn lijf. Is sporten weer een rage geworden?

Vorig jaar ben ik begonnen met het trainen met een personal trainer. Erg pittig, maar deze sessies hebben mij wel in laten zien dat je jezelf tot het uiterste moet pushen! Als ik het niet deed, deed zij het wel! Op momenten dat je dacht dat je niet meer kon werd er liefdevol gepusht van de zijkant dat ik het wel kon! De welbekende planking work-out heb ik toen ook erg uit kunnen breiden. Trots dat ik was!

Tegenwoordig train ik weer zelf. Ditmaal dus zonder een personal trainer aan mijn zijde, maar wel met een personal trainer van de sportschool. Hij heeft een mooi plan geschreven en komt af en toe naar me toe (of mailt) hoe het gaat! Erg fijn! Aan dit plan probeer ik me dan ook braaf te houden. Inderdaad je leest het goed, probeer.

Het belangrijkste is, ook al push je jezelf, te luisteren naar je lichaam. Zoals jullie weten ben ik herstellende van een burn-out en geeft mijn lichaam heel goed aan wanneer ik pas op de plaats moet houden. Dan kun je wel denken, ja maar sporten is goed voor je. Dat is het zeker, maar niet ten koste van je lichaam! Het geeft aan rust te willen, dus dan luister ik daar netjes naar. Iedere week heb ik dan ook een schema wat ik wil gaan doen die week, maar als mijn lichaam aangeeft rust nodig te hebben, dan luister ik daar naar! In zo een work-out geef ik alles, waardoor de rust daarna ook erg belangrijk is.

Sport 2Vroeger sportte ik omdat het ‘stoer’ was. De afgelopen 3 jaar sportte ik omdat ik af wilde vallen en was er erg obsessief mee bezig. Had ik ’s avonds pasta gegeten? Dan móést ik die avond nog sporten, om die koolhydraten te verbranden. Dat is niet de juiste insteek. Nu ben ik daarom ook echt aan het trainen omdat ik het lekker vind, mijn lichaam er strakker van wordt en ik me er goed bij voel. Het hele afvallen laat ik even voor wat het is. Tuurlijk zou ik graag wat kilo’s kwijt willen, maar als ik me er op dit moment goed bij voel, dan is het ook goed, ongeacht wat anderen er van vinden. Het is zo fijn om te zien dat je een groei aan het maken bent, doordat je jezelf steeds weer een beetje verder pusht!

Sport 5Ik sport nu drie keer per week (soms 2 keer) en voel me er heerlijk bij. Als je weer gaat beginnen met sporten ga je vaak opzien tegen die 3 keer per week. Pfff, dat red ik niet hoor! Mensen die dat doen, of misschien nog wel vaker per week, die sporen echt niet! Maar geloof me, als je eenmaal weer in die flow zit, dan vraagt je lichaam er om en kijk je er naar uit om weer te kunnen sporten. Naast dat het goed voor je lijf is, is het ook goed voor je mind. Even nergens aan denken en tot het uiterste gaan!

Sport 3Dus, laat die ‘rage’ (als dat het is), lekker voor wat het is en pak de draad weer op! Zoek een fijne sportschool in de buurt en maak een afspraak met een instructeur. Bespreek wat je graag wilt en laat het afvallen even voor wat het is (mocht je daar mee zitten). Lekker in beweging zijn en je goed voelen, dat is het motto!

Sport 4Tot snel in ‘the gym’!