Wat is geluk?

Wat is geluk?

Geluk, een woord dat je vaak voorbij hoort komen en waar iedereen naar streeft tegenwoordig. We willen allemaal gelukkig zijn, maar toch lukt het niet om je altijd gelukkig te voelen. Hoe zit dat precies en wat betekent geluk voor jou?

 

Als we het woord geluk in de Dikke van Dale opzoeken dan staan er twee betekenissen. De eerste is: gunstige loop van omstandigheden. De tweede betekenis is: aangenaam gevoel van iemand die zich verheugt. En dat is precies het onderwerp wat ik wil bespreken met je. Wat is het dat jou zo een gevoel geeft? Mooie vraag om eens over na te denken he? Weet je wat, ik daag je uit. Nu dat je dit artikel leest wil ik je vragen, voordat je verder leest, om eens drie dingen op de schrijven voor jezelf waarbij jij een gelukkig gevoel krijgt. Dus, heb je pen en papier bij de hand (een telefoon voldoet ook hoor 😉 ). Schrijf eens 3 dingen op waar jij gelukkig van wordt.

 

HET ZIJN DE KLEINE DINGEN DIE HET DOEN

Het geluk vinden en voelen zit hem eigenlijk in de kleinste dingen. Wij mensen zeggen vaak gelukkig te worden van materiële zaken, maar als je eerlijk kijkt naar jezelf, word je daar nou echt gelukkig van? Hoe lang kun je dat geluksgevoel vasthouden als je bijvoorbeeld een nieuwe tas hebt? Een nieuwe auto, dure kleding, een geweldig huis. Weer zo een leuke vraag om eens bij stil te staan he? Het zijn namelijk niet de spullen die dat verheugde gevoel geven. Misschien voor even, maar al snel is je gevoel daarover weer veranderd.

 

Als het niet de materie is, wat is het dan wel? Geluk zit hem in dankbaarheid. Dankbaar zijn voor het moment, voor de mooie dingen in je leven. Voel maar eens met mij mee. Denk eens terug aan een moment dat je iets nieuws hebt gekocht qua materie en voel hoe dat voelde. Waarschijnlijk is het wat moeilijker om dat gevoel terug te halen he? En denk nu eens terug aan bijvoorbeeld een hele fijne vakantie of een moment samen met je familie of dierbaarste vrienden. Merk je dat het makkelijker is om die gevoelens weer terug te halen? De herinneringen, de momenten met jouw dierbaren, het voelen van liefde, dat is in mijn ogen geluk. En vaak zijn we ons niet bewust van die gelukkige momenten. Pas als we iets of iemand verliezen, kijken we terug naar de mooie momenten. Terwijl, die mooie momenten bevinden zich in het hier en nu!

 

GELUK ZIT NIET IN JE HOOFD, MAAR IN JE HART

Dat wil niet zeggen dat je niet gelukkig mag zijn met de spullen die je bezit he? Die prachtige keuken waarin je kunt koken, die auto die je overal brengt waar jij maar wilt, de accessoires die jouw woonkamer een thuisgevoel geven. Maar zie je dat dat niet de spullen zijn waar je gelukkig van wordt? Het is het gevoel, de sfeer, de dankbaarheid die ervoor zorgen dat jij gelukkig bent. Geluk zit niet in je hoofd, maar in je hart.

 

HOE BLIJF JE NU GELUKKIG?

Je kunt niet van jezelf verwachten dat je altijd maar happy de peppy bent, want laten we eerlijk zijn, we hebben een leven te leven en het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. We zijn hier op aarde om lessen te leren en helaas zijn die niet altijd even leuk. Maar wat je wel kunt doen is eens wat vaker stil te staan bij dankbaarheid. Waar ben jij dankbaar voor in je leven? En waar word jij nou echt gelukkig van? Probeer gewoon wat bewuster te gaan leven en vaker stil te staan bij de mooie momenten in je leven en dan wordt je innerlijke wereld een stuk gelukkiger!

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *