4 mei

4 mei

4 meiHet is vandaag 4 mei. Om 20.00 uur valt Nederland 2 minuten stil. 120 seconden lang denken en herdenken wij alle mensen die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en gaan onze gedachten uit naar alle mensen die nog leven, welke deze verschrikkelijke periode hebben meegemaakt en wat hen heeft gevormd.

De oorlog, iets wat nog steeds speelt in de wereld, en waarom? Dat heb ik nooit begrepen. Ik vind het verschrikkelijk! Vroeger was ik altijd al erg geïnteresseerd in dit onderwerp. Waarom? Waarschijnlijk omdat het Joodse in de familie zit, waardoor ik mij er nog sterker mee verbonden voel. Misschien ben ik in een vorig leven wel omgekomen in de oorlog, geen idee. Ik hang altijd aan mensen hun lippen als zij praten over de oorlog. Interesse in het verschrikkelijke en het onbegrijpelijke. Hoe kunnen mensen toch zo met elkaar omgaan? Als ik een film zie over de Tweede Wereldoorlog of een verhaal lees word ik verdrietig. Ik beeld mij in en probeer te voelen hoe deze slachtoffers geleefd hebben en hoe zij zich hebben moeten voelen. Onrecht!

Mijn oma woonde om de hoek van het Merwedeplein in Amsterdam. En dan ook echt letterlijk om de hoek. Vanuit haar tuin keek je zo op het balkon van het voormalige huis van Anne Frank. Het huis waar zij voor het laatst heeft gewoond, tot zij moest onderduiken met haar familie in ‘Het Achterhuis’. Een aantal jaar geleden heb ik dat huis mogen bezoeken. Men heeft geprobeerd alles zo veel mogelijk in originele staat te houden. Bizar om daar te lopen en te bedenken dat zij (en haar familie) daar heeft gewoond en op een dag alles achter heeft moeten laten, puur omdat één persoon vond dat Joden geen recht hadden op vrijheid! Kippenvel stond op mijn armen en gierde over mijn hele lijf!

De Tweede Wereldoorlog, iets wat nooit vergeten mag worden en waar ik met al mijn liefde 2 minuten stil voor ben om hen te herdenken die niet in vrijheid mochten leven en hebben moeten lijden. 2 minuten waarin ik mij weer besef hoe dankbaar wij mogen zijn dat wij op dit moment in een Vrij Nederland leven! 2 minuten waarin ik besef dat er nog te veel plekken in de wereld zijn waar er geen vrede en vrijheid is. 2 minuten waarin ik liefde stuur naar de wereld. Doe je mee?1 gedachte over “4 mei”

  • Ja Raphaëlle, wij kunnen ons er niets bij voorstellen. Wij waren vorig jaar in Bergen-Belzen……………heel drukkend om daar rond te lopen. Je “voelt” de mensen om je heen. Veel verdriet een heel bedrukkend gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *